--Yang Ni Pun Best Jugak--

--Kalau Suka Klik Je--

Sunday, 11 December 2011

Kita Hidup Untuk Ape???




Assalamulaikum

Jalal nak tye skit blh???
korang semua hidup untuk ape???

t mesti ade ckp

hidup untuk ENJOY
hidup untuk MENGUMPUL HARTA BANYAK2
hidup untuk MAKAN
hidup untuk BERKAPEL
hidup untuk BUAT DOSA BANYAK2
dll


tapi korang tau x ape tujuan utama kita 
semasa hidup di dunia ni???

hidup di dunia ni adelah untuk beribadah 
kepada ALLAH S.W.T

ALLAH S.W.T berfirman, yang ertinya: 
” Dan Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka beribadah kepadaKu..” 
(QS: Adz-Dzaariyaat: 56).


ibadah 2 bukan sahaja 
solat 5 waktu

tapi kita jadikan seharian hidup kita
beribadah kepada ALLAH

contohnya seperti tidur, makan, minum, 
jual beli, bekerja mencari nafkah, 
menikah, dan sebagainya. 


Jadi ibadah itu bukan sahaja solat 5 waktu, 
bahkan ia mencakup seluruh aspek kehidupan muslim, 
baik di masjid maupun di luar masjid.


tapi jika bekerja namun diniatkan untuk 
mengumpul harta semata-mata atau berfoya-foya 
tanpa memikirkan hak anak, istri, orang tua 
serta ditempuh dengan cara yang haram dan 
ditambah lagi dengan melalaikan kewajiban agama , 
tentu saja bekerja yang seperti ini 
tidaklah dikira ibadah, 
bahkan hanya menambah dosa.


Maka marilah kita hidupkan semangat 
mencari ilmu agama agar kemudian ibadah kita benar 
dan dapat diterima oleh Allah, 
sehingga hidup kita benar-benar bermakna dan 
tujuan hidup kita tercapai agar 
tak menyesal jika sudah sampai di kuburan nanti.


Kalau korang suka post ni jgn lupa like n share k  
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

--Kalau Suka Klik je--