--Yang Ni Pun Best Jugak--

--Kalau Suka Klik Je--

Saturday, 31 December 2011

Sistem Kapitalis Lahirkan Remaja Tidak Berakhlak



Assalamualaikum

Terlalu kerap kita didedahkan dengan kes 
tangkap khalwat, zina, seks bebas, gejala buang bayi 
dan seribu satu macam perilaku mungkar
 yang berlaku di sekeliling kita. 


Sistem yang ada telah terbukti gagal 
untuk menyelesaikan pelbagai gejala sosial 
yang berlaku di dalam masyarakat khususnya kalangan remaja. 


Ini membuktikan bahawa sistem kapitalisme 
yang digunapakai pada hari ini hanya 
mencetak individu-individu terpelajar tetapi
 gagal membentuk sahsiah mereka 
dan menghukum dengan sistem penghukuman yang salah.


 Inilah hasil penerapan sistem 
yang berasaskan fahaman sekularisme. 


 Sistem yang membiarkan seseorang itu bebas 
untuk melakukan apa sahaja demi 
meraih manfaat dan nikmat yang diingini. 


Kapitalisme telah terbukti gagal
 dan akan terus gagal untuk menjadikan manusia itu 
sebagai manusia yang berakhlak. 


Islam sebagai suatu sistem yang sempurna
telah menetapkan bahawa didikan harus 
dimulai dari awal lagi agar mereka
 menjauhi segala perkara yang boleh mendekati zina
 dengan firmanNya :
 “Dan janganlah kamu mendekati zina. Sesungguhnya zina itu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk’
 [TMQ al Isra (17):32]. 


Wahai seluruh umat Islam, 
bersegeralah berusaha untuk 
menghidupkan semula sistem kehidupan Islam. 


Suatu sistem kehidupan yang telah terbukti mampu 
untuk memberikan kehidupan yang lebih baik 
bukan sahaja kepada umat Islam tetapi juga 
kepada manusia yang lain. 


Firman Allah 
“Apakah hukum jahiliyyah yang mereka kehendaki,
 dan (hukum) siapakah yang lebih baik 
daripada (hukum) Allah bagi orang-orang yang yakin?”
 [TMQ al Maidah (5):50].




Kalau korang suka post ni jgn lupa like n share k
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Monday, 26 December 2011

MUNAAQASHAH JANUARI 2012



Assalamualaikum

Jalal nak ajak korang semua ke 
majlis ilmu..
jom ramai-ramai kita pergi bersama-sama

Jemputan Ke 

MUNAAQASHAH JANUARI 2012

Sistem Perbankan Islam: 
Di Mana Percanggahannya Dengan Hukum Syarak?


Tarikh: 8 Januari 2012 (AHAD) 
Masa: 8.30 pagi - 12.30 tengahari
Tempat: Khilafah Centre, 47-1 Jalan 7/7A, Seksyen 7
Bandar Baru Bangi, Selangor


Semua Dijemput Hadir
Masuk Adalah Percuma!



Kalau korang suka post ni jgn lupa like n share k
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed



Nabi Muhammad pernah berkata:
"Jika kamu semua melihat PANJI-PANJI HITAM datang dari arah Khurasan,maka sambutlah mereka walaupun kamu terpaksa merangkak di atas salji. 
Sesungguhnya di tengah panji itu ada Khalifah Allah yang mendapat petunjuk.
Maksudnya ialah Al-Masih Mahdi. 
(Hadis Riwayat Ibnu Majah, Abu Nuaim & Al-Hakim)





Kalau korang suka post ni jgn lupa like n share k
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Petua Dapat Minyak Free Dekat Stesen Minyak


Assalamualaikum

rasanya Jalal dah lama xbagi petua ea...
sebelum ni Jalal ade post beberapa petua 
antaranya :-


hari ni Jalal nak kongsi dengan korang 1 petua
jadi kita ikut Petua JalalRet ni

Petua Dapat Minyak Free

korang ikut jelah step-step dekat bawah ni k...
lepas 2 try buat dekat setesen minyak berdekatan 


1. korang kena gi kaunter pam tu cakap nak isi penuh bagi le berapa pun… dengan mengatakan isi penuh jer korang boleh setting balik harga kat pam korang pilih tu… tak kira la pam 1 ke, pam 2 ker jgn pam angin atau NGV sudah la…

2. korang gi balik kat pam korang tu, dan jgn angkat nozel lagi.


3. kat pam tu kan ada dua punat2 utk nomor (bukan utk credit card tau) yang bawah pada screen liter tu… kira mcm nak isi manual nyer harga la

4. korang tekan ‘clear’ – utk resetkan harga yang kaunter minyak tu set tadi


5. then korang tekan enter – 3x

6. then korang tekan ’0′ , ’0′, ’1′, ’0′, ’0′ (1.00 sen seliter) atau korang tekan la berapa pun korang suka


7. pastu korang tekan enter – 3x sekali lagi

8. tekan butang clear – 2x


9. then korang tekan berapa puluh korang nak isi

10. tekan enter lepas dah masukkan nilai isian…

11.tnggu sehingga supervisor petrol pam jumpa korang
“woi apa ko buat ni… main tekan-tekan ni… xde keje lain ker…!!!!”
so korang dengan muka selamba isi jer minyak dengan harga baru kerajaan..


Kikikiki
 Ingat stesen minyak tu bapak korang punya ke nak murah2..
jangan marah ea...

Jalal gurau-gurau je..
Peace Yoooll!!!


Kalau korang suka post ni jgn lupa like n share k
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Friday, 23 December 2011

Singa Yang Haram Disentuh



Assalamualaikum

korang pernah nampak singa x???

selalunya dekat zoo jelahkan ade..
xpun dalam tv je

xtau ar kalau korang pernah jumpa dekat taman ke 
tengah jalan-jalan dengan tuan dia..
kikiki


korang pernah pegang x singa???
mesti xpernahkan...

tapi hati-hati bila jumpa singa yang 
berada di tempat awam

bukan sebab dia makan daging
tapi sebab haram menyentuhnya

xpecaya???

tgk ar gambar bawah ni
|
|
|
|
|
|
|

percaya x binatang ni haram pegang...
tapi kalau dah terpegang jgn lupa samak

apa nama binatang 2 ek???

sinjing (singa + anjing)
or 
liog (lion + dog)

kikiki


APA PUN TAK BOLEH



Kalau korang suka post ni jgn lupa like n share k  
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Thursday, 22 December 2011

No Plat Kereta Di Malaysia



Assalamualaikum

korang tau x apa no plat yang 
paling terbaru sekarang???

mesti korang tak taukan...
kalau korang tau pun no plat untuk negeri korang je
negeri lain korang xtaukan...

so Jalal nak kongsi dengan korang 
no plat kenderaan di Malaysia
yang terbaru di semua negeri

|
|
|

Perak 
AHT


Selangor 
BLM


Pahang 
CCX


Kelantan 
DBX


Johor 
JNG


Kedah 
KDC


Langkawi
 KV150xD


Labuan 
LD


Melaka 
MCD


N Sembilan 
NCP


Pulau Pinang 
PKK


Kuching 
QAA4xxA

Sri Aman 
QBB

K Samarahan 
QCC

Limbang 
QLA

Miri 
QMS

Kapit 
QP

Sarikei 
QRG

Sibu 
QAA1xxxA

Bintulu 
QTJ


Perlis 
RJ


Kota Kinabalu 
SAB2xxxH

Beaufort 
SB4xxxB

Lahad Datu 
SD4xxxH

Kudat 
SK1xxxA

Sandakan 
SS7xxxP

Tawau 
ST8xxR

Keningau 
SU5xxB


Terengganu 
TBE

Kuala Lumpur 
WWD


nampaknya Kuala Lumpur masih mendahului 
yang lain nampaknya

Johor tempat kedua dan Selangor ketiga 
dengan perbezaan 2 huruf..

agak2 korangkan 
Kuala Lumpur lps dah WYY 
apa seterusnya ek???

adakah WAA1111A,
WAAA1111 atau
KL xkan keluarkan kereta lagi...

apa-apa pun tnggu dan lihat jelah...
kikiki


Kalau korang suka post ni jgn lupa like n share k  
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Tuesday, 20 December 2011

Tidak Semua Tudung Labuh Itu Ustazah



Assalamualaikum

semalam Jalal terbaca ada seseorang 
post dekat FB 

pasal apa????

perbualan antara lelaki dan perempuan
mengenai tudung labuh...

so Jalal malaz nak tulis panjang-panjang
korang baca jelah cerita dekat bawah k..

L=lelaki
P=perempuan



L: “Awak ambik kos pendidikan Islam...”

P: “tak…”

L: “Habistu??? Aaaa...mesti ambik kos bahasa arab kan…”

P: “Tak juga, saya program Bahasa la…
     (tambah lagi.. saya amik kos komunikasi dengan bhsa mlyu lah)”

L: “saya ingatkan ustazah tadi…”


Hmmm... soalan-soalan sebegini selalu diajukan pada mereka yang bertudung labuh… Asal tudung labuh je ingat ustazah, asal pakai tudung labuh je orang ingat pelajar jurusan agama…

P: Haishhh… ana bukan ustazah, bukan juga anak ustaz..
    ana bertudung labuh sebab ana seorang muslimah!!!
    Iye betul biasanya ustazah yang pakai tudung labuh… 
    Tapi tak salahkan ana memakai tudung labuh...

Sebagaimana firmannya :
"Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi dada-dada mereka. " 
(An-Nur : 31)

Ada juga yang menyangka bila seseorang itu bertudung labuh, bermakna alimnya seorang wanita. Hakikatnya tak semua yang bertudung labuh sarat dengan ilmu-ilmu ukhrawi.

L: "Dahtu kenapa bertudung labuh?"

P: Awak… Islam menyarankan muslimah untuk bertudung 
    labuh kerana penuh dengan hikmah. 
    Ia bukan sekadar menutupi aurat, tetapi juga melindungi diri.         
    Tudung itu sendiri bisa mendidik si pemakainya…


L: “Eh tudung pun boleh jadi cikgu???”

P: Boleh dikatakan begitu… cuba anta wa anti bayangkan, agak-agak ada ke wanita bertudung labuh pergi berpesta, pegi disco? Ya kalau ada pun cuma segelintir yang tak tahu malu… Bila bertudung labuh akan lebih menjaga akhlak, yela… takkan yang bertudung labuh nak terlompat-lompat, terkinja-kinja tengok konsert, menjerit-jerit macam kena hysteria… kan kalau perangai tak jaga, nanti orang mengata, harap je pakai tudung labuh tapi perangai…
Nauzubillah…

Bila jenjalan kat mana-mana jarang lelaki yang berani tegur lebih-lebih, paling tidak pun mereka bagi salam…

“Assalamu’alaikum ustazah… tak jawab dose taw”

Tengok, yang nakal pun tiba-tiba jadi budak baik. Sudah menjadi fitrah, lelaki kan tertarik pada wanita, dengan susuk tubuhnya yang menggoda, jalan lenggang-lenggok, apatah lagi yang lemah imannya. Kadang-kadang lelaki tertarik mendekati wanita bertudung labuh kerana keindahan akhlaknya. Jadi mereka rasakan mereka perlu berubah tetapi dalam masa yang sama mereka ingin mendampingi wanita yang bertudung labuh yang mungkin boleh membantu mereka dengan ilmu yang wanita itu ada.




L: “Awak… saya nak berubah jadi budak baik, boleh tak awak    
      awak bimbing saya?”

P: “Kenapa saya”

L: “Sebab saya tengok awak alim je”

P: “Kenapa??? Sebab saya pakai tudung labuh???"

Awak lelaki kalau benar-benar mahu berubah, awak seharusnya cari yang sama jantina dengan awak. Kerana itu lebih terjaga dan jauh dari fitnah. Ramai lagi lelaki yang jauh lebih alim dari saya…

Iye walaupun saya bertudung labuh, tapi belum tentu ilmu setinggi langit. Bukan saya kedekut ilmu, sombong. Setakat ilmu yang ada bolehla kita share kerana ilmu itu bila saya beri ia makin bertambah. Saya juga masih berusaha mencari sebanyak ilmu yang mungkin. Kerana hanya dengan ilmu mampu mengubah seseorang membawa keluar dari kotak kejahilan. Kerana ilmu itu cahaya, penunjuk jalan. Apatah lagi ilmu yang diamalkan, pasti terpancar nur dari dalam hati. Saya juga perlu dibimbing dan tudung labuh ini bukanlah suatu lambang ketinggian ilmu seseorang. Cuma saya cuba jadi yang terbaik, apa yang saya mampu lakukan, saya kan cuba sedaya upaya mengamalkannya kerana indahnya hidup bersyariat.

Dan tak bermakna yang tudung singkat itu sedikit ilmunya, cuma mungkin masih belum tergerak hatinya untuk berubah kepada yang lebih baik, sama-sama kita doakan..insyaAllah.



Info
Cerita : Facebook
Gambar : Google


p/s : Semoga Allah memberikan kita keimanan yang teguh dalam menjalani hidup yang penuh dengan cabaran di akhir zaman ini. Iman ada naik dan turunnya. Dan itulah yang kita risaukan, apa yang terjadi pada kita saat iman kita lemah.. Nau'zubillah...
Teruskan berdoa kepada pencipta kita yang satu, ALLAH SWT...
Sesungguhnya doa itu senjata Mukmin..


Kalau korang suka post ni jgn lupa like n share k  
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Sunday, 11 December 2011

Saya Cintakan Awak



Assalamualaikum

korang ada orang yang korang sayang x???
korang pernah ucapkan "I LOVE U" kepada dia

kalau macam 2 Jalal nak ajar korang semua ucapkan 
"SAYA CINTAKAN AWAK"
dalam pelbagai bahasa



♥Afrikaans - Ek het jou lief
♥Albanian - Te dua
♥Arabic - Ana behibak (to male) , Ana behibek (to female)
♥Armenian - Yes kez sirumen
♥Bambara - M'bi fe
♥Bangla - Aamee tuma ke bhalo baashi
♥Belarusian - Ya tabe kahayu
♥Bisaya - Nahigugma ako kanimo
♥Bosnian - Volim te
♥Bulgarian - Obicham te
♥Cambodian - Bung Srorlagn Oun (to female)
♥Oun Srorlagn Bung (to male)
♥Cantonese/Chinese Ngo oiy ney a
♥Catalan - T'estimo
♥Cheyenne - Ne mohotatse
♥Chichewa - Ndimakukonda
♥Corsican - Ti tengu caru (to male)
♥Creol - Mi aime jou
♥Croatian - Volim te
♥Czech - Miluji te
♥Danish - Jeg Elsker Dig
♥Dutch - Ik hou van jou
♥Elmer Fudd - I wove you
♥English - I love you
♥Esperanto - Mi amas vin
♥Estonian - Ma armastan sind
♥Ethiopian - Ewedishalehu : male/female to female
♥Ewedihalehu: male/female to male.
♥Faroese - Eg elski teg
♥Farsi - Doset daram
♥Filipino - Mahal kita
♥Finnish - Mina rakastan sinua
♥French - Je t'aime, Je t'adore
♥Gaelic - Ta gra agam ort
♥Georgian - Mikvarhar
♥German - Ich liebe dich
♥Greek - S'agapo
♥Gujarati - Hu tumney prem karu chu
♥Hiligaynon - Palangga ko ikaw
♥Hawaiian - Aloha wau ia oi
♥Hebrew - Ani ohev otah (to female)
♥Hebrew - Ani ohev et otha (to male)
♥Hiligaynon - Guina higugma ko ikaw
♥Hindi - Hum Tumhe Pyar Karte hai
♥Hmong - Kuv hlub koj
♥Hopi - Nu' umi unangwa'ta
♥Hungarian - Szeretlek
♥Icelandic - Ég elska þig
♥Ilonggo - Palangga ko ikaw
♥Indonesian - Saya cinta padamu
♥Inuit - Negligevapse
♥Irish - Taim i' ngra leat
♥Italian - Ti amo
♥Japanese - Aishiteru
♥Kannada - Naa ninna preetisuve
♥Kapampangan - Kaluguran daka
♥Kikongo - Muke zolaka nge
♥Kiswahili - Nakupenda
♥Konkani - Tu magel moga cho
♥Korean - Sarang Heyo
♥Latin - Te amo
♥Latvian - Es tevi miilu
♥Lebanese - Bahibak
♥Lingala - Nalingi yo
♥Lithuanian - Tave myliu
♥Macedonian Te Sakam
♥Malay - Saya cintakan mu / Aku cinta padamu
♥Malayalam - Njan Ninne Premikunnu
♥Maltese - Inhobbok
♥Mandarin Chinese - Wo ai ni
♥Marathi - Me tula prem karto
♥Mohawk - Kanbhik
♥Moroccan - Ana moajaba bik
♥Nahuatl - Ni mits neki
♥Navaho - Ayor anosh'ni
♥Nepali - Ma Timilai Maya Garchhu
♥Norwegian - Jeg Elsker Deg
♥Pandacan - Syota na kita!!
♥Pangasinan - Inaru Taka
♥Papiamento - Mi ta stimabo
♥Persian - Doo-set daaram
♥Pig Latin - Iay ovlay ouyay
♥Polish - Kocham Cie
♥Portuguese - Amo-te
♥Romanian - TE IUBESC
♥Roman Numerals - 333
♥Russian - Ya tebya liubliu
♥Rwanda - Ndagukunda
♥Scot Gaelic - Tha gra\dh agam ort
♥Serbian - Volim te
♥Setswana - Ke a go rata
♥Sign Language - ,\,,/ (represents position of fingers when signing 'I Love You'
♥Sindhi - Maa tokhe pyar kendo ahyan
♥Sioux - Techihhila
♥Slovak - Lu`bim ta
♥Slovenian - Ljubim te
♥Spanish - Te quiero / Te amo
♥Surinam- Mi lobi joe
♥Swahili - Ninapenda wewe
♥Swedish - Jag alskar dig
♥Swiss-German - Ig liebe di
♥Tajik Man turo Dust Doram
♥Tagalog - Mahal kita
♥Taiwanese - Wa ga ei li
♥Tahitian - Ua Here Vau Ia Oe
♥Tamil - Naan unnai kathalikiraen
♥Telugu - Nenu ninnu premistunnanu
♥Thai - Chan rak khun (to male)
♥Thai - Phom rak khun (to female)
♥Turkish - Seni Seviyorum
♥Ukrainian - Ya tebe kahayu
♥Urdu - mai aap say pyaar karta hoo
♥Vietnamese - Anh ye^u em (to female)
♥Vietnamese - Em ye^u anh (to male)
♥Welsh - 'Rwy'n dy garu
♥Yiddish - Ikh hob dikh
♥Yoruba - Mo ni fe
♥Zimbabwe – Ndinokuda


info : Facebook


Kalau korang suka post ni jgn lupa like n share k  
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

--Kalau Suka Klik je--