--Yang Ni Pun Best Jugak--

--Kalau Suka Klik Je--

Monday, 29 August 2011

SELAMAT HARI RAYA!!!






Korang mesti sekarang tengah sebuk mengemas n memasakkan...

Yelah esokkan dah raya...

Jadi belom terlambat lagi ar tok jalal mengucapkan 


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI


ucapkan selamat je xcukupkan tampa meminta maaf..

jadi jalal mengambil kesempatan ini untuk 

MEMOHON MAAF ZAHIR & BATIN


kepada korang semua yang mengenali jalal mahupun mengenali jalal di dalam blog ini..

maafkanlah jikalau selama ni jalal ade 




TERKUTUK, TERMARAH, TERHINA, TERAMBIL, TERBILANG 
dan TER apa-apa lagi ar..

jalal harap korang dapat memaafkan kesalahan jalal selama ni..

sedangkan Nabi pun ampunkan umatnya
ini apatah lagi kita insan biasa..

Disamping itu aku juga ingin mengucapkan 


SELAMAT HARI KEMERDEKAAN


MERDEKA!!!
MERDEKA!!!
MERDEKA!!!



p/s : Bestkan tahun ni Raya Lps 2 sambut Kemerdekaan sekali..


Kalau korang suka post ni jgn lupa like n share k 
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Mana Kad Raya???






Kad Raya???

ada lagi ke???

korang tahu x apa 2 kad raya???

kalau tahu bagus ar

Tapi zaman sekarang hantar kad raya senang je.

bukak photoshop, edit gambar, letak SELAMAT HARI RAYA lepas 2 letak ketupat..

kemudian upload dekat Facebook, Blog, Twitter dll

senangkan..

Tapi korang xkecian ke dekat anak cucu korang nanti..

diaorang xdapat merasa 
membeli kad raya, menulis kad raya, tampal setem raya, hantar surat raya dekat pejabat pos..

KESIAN!!! diaorang



Jadi kita jangan ar lupuskan amalan menghantar kad raya ni..

memang ar korang cakap kalau hantar kad raya ni leceh, kos mahal, dll

tapi nikan setahun sekali je..

kalau korang ni memang jenis kedekut...

korang hantar jelah 1 je..

tunjuk dekat anak-anak korang cara nak buat kad raya supaya diaorang  tahu..






Kalau korang xtahu nak hantar dekat sapa..

apa kata korang hantar je dekat jalal

JALALRET
KAMPUNG BARU BUKIT KUCING
81560 GELANG PATAH
JOHOR..


jalal menantikan kad raya korang walaupun dah habis raya sekali pun





p/s : sebenarnya tahun ni aku masih xterima kad raya pun lagi...sedihnya xde sapa bg..jd aku tnggu kad raya dari korng ea...kikiki




Kalau korang suka post ni jgn lupa like n share k 
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Fenomena di JB






Memang dah jadi 1 tradisi dah..

kalau menjelang syawal je semestinya ramai yang akan meng'shopping'kan diri..

mesti ar nak Raya semua benda nak barukan..

termasuk ar diri aku ni...kikiki

 Di Johor Bahru ( JB ) memang meriah ar kalau korang pergi..

pukul 2,3 pagi macam baru pukul 8 je..

Kalau nak cakap kereta..

Peh!!!

memang tersusun ar..

pukul 1 pun masih jem lagi..

antara tempat-tempat yang memang orang JB akan pergi shopping raya adalah

PANDAN CITY



BAZAR JB ( BAZAR KARAT)





Dekat JB memang popular 2 tempat ni..

kalau korang datang JB jangan lupa singgah 2 tempat ni k..

tapi datang time dah nak dekat raya ar ea baru rasa meriahnya macam mana..





p/s :  kita semua bila awal Ramadhan Masjid, Surau semua penuh..Tapi dah nak hujung-hujung puasa 2 tempat-tempat membeli belah pula yang penuh..termasuk ar diri aku sendiri ni...





Kalau korang suka post ni jgn lupa like n share k 
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Sunday, 28 August 2011

Baik Punya Nombor






Tahun ini kita mengalami empat tarikh yang jarang berlaku iaitu 1/1/11, 1/11/11, 11/1/11 dan 11/11/11
Itu fakta pertama. 

Kedua, cuba ambil 2 nombor trakhir di mana tahun kita dilahirkan dan tambah dengan umur kita pada tahun ini. 

Keputusannya ialah 111 buat semua orang. Perkara ini terjadi sekali sahaja setiap 823 tahun.

Itu yang Kedua.
Ketiga, total pageviews untuk blog ni sudah menjadi 1111..



Thanks kepada kawan-kawan semua kerana telah memeriahkan blog aku yang xseberapa ni..

SAYANG KORANG SEMUA



Kalau korang suka post ni jgn lupa like n share k
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Jalan-Jalan di Singapore







Semalam kali ke 3 aku pergi Singapore pada tahun ni..

Bukannya pergi melancong pun..

Teman ayah aku pergi mengundi je..

Semalamkan Singapore ada buat undi untuk President..

Ayah aku warganegara Singapore jadi wajib ar mengundi..

Lagi pun aku cuma jalan-jalan dekat WoodLand je..

Sebab ayah aku ngundi dekat situ..



Aku bukan ar nak cerita tentang pegundian tapi aku nk cerita tentang Trafik Light(lampu isyarat)di sana...


cuma gambar hiasan


Nape Trafik light???

sebab trafik light disana lain sikit dengan Malaysia..

Apa yang lainnya???

jika di Malaysia apabila di sempang jika kiri kanan jalan,
yang hendak membelok lampu isyarat warna merahkan..

tapi di singapore tiada lampu isyarat untuk membelok...
jika belah kanan lampu hijau
belah kiri pun hijau jugak...

yang jadi mangsa adalah yang hendak membelok 2..
kena tunggu seberang jalan xde kenderaan baru boleh belok...

mula-mula aku ingtkan lampu isyarat dia rosak..
tapi ni dah kali ke 3 dah..

sebelum ni aku pernah juga pergi Singapore tapi xperasan pun pasal lampu isyrat 2 sebab aku naik bas..

tapi kali ni naik kereta sendiri baru perasan..

tapi yang aku cerita ni dekat Woodland..

Tempat lain aku xtau pulak..



p/s : jika korang xpercaya pergi sendiri tengok n jangan lupa ajak aku sekali ea...nk itot!!!!kikiki


Kalau korang suka post ni jgn lupa like n share k
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Wednesday, 24 August 2011

Jawapan Teka-Teki





Korang masih ingat lagi teka-teki hari 2...

Apa ek??lupa ar...

Kalau korang lupa boleh tengok  KLIK SINI

Owh...

Ha....baru ingat....

Apa ek...???



xpe jangan lilau...

dekat bawah ni dah ada jawapan dia dah...







1. Benda apa naik tak turun-turun.???

Jawapan dia adalah UMUR..

kenapa???

Ada ke orang umur dia makin lama makin turun???

x kan...




2. Benda apa turun tak naik-naik???

Jawapan dia adalah HUJAN..

kenapa???

Ada ke hujan dah turun naik semula???

x kan..




3. Benda apa Lelaki naik Perempuan tak naik dan 
Bila perempuan naik lelaki naik??

Jawapan dia KENDERAAN..

Kenapa???

Sebab perempuankan penakut...

Lelaki seorang yang Berani...

Jadi kalau perempuan naik kenderaan apa pun laki masih boleh naik sama...kikiki





4. Benda apa Perempuan naik lelaki tak naik dan
bila lelaki naik perempuan naik...????


Jawapan dia pangkat DATUK...

kenapa???

Kalau lelaki dapat pangkat Datuk perempuan akan jadi Datin..
Bila perempuan dapat pangkat Datuk laki dia menganga jelah...kikiki




Mesti ada yang cakap
"Jawapan semua xlogik ar...."

dan aku menjawab
"Suka hati aku ar...aku punya soalan..kikiki"





p/s : anggap ar ni cuma suka-suki n hiburan semata-mata je k..



Kalau korang suka post ni jgn lupa like n share k
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Tuesday, 23 August 2011

Adakah aku pregnant???






Sebenarnya aku bukannya nak cerita mengenai pregnant

tapi mengenai masalah lelaki yang BONCET..

Ataupun BOROI...kikiki...




adakah korang mengalami masalah keboncetan dan keboroiyan...

Jangan risau...

JalalRet ada penyelesaiannya...

kali ni aku nak bagi korang petua baru..

PETUA JALALRET


Petua Mengurangkan Boncet.




1. Diri di hadapan cermin, kemudian bukak baju korang...selepas 2 pukul sekuat hati perut yang boncet 2 sambil cakap " ko selalu buat aku malu"



2. Cari dinding yang kukuh...kemudian korang amik lajak sejauh yang mungkin...lepas 2 korang lari sekuat hati korang rempuh dinding 2...jangan risau korang xkan cedera kerana perut korang 2 umpama "airbeg" untuk mengelakkan diri korang dari cedera..



3. Baring meniarap...biarkan perut sahaja yang jejak ke lantai...kemudian panggil ar sapa-sapa tok pusingkan korang...buat sampai korang muntah...



4. Panggil kawan-kawan korang yang kaki pukul seramai mungkin...lepas 2 suruh diaorng ikat korng 
(buat macam kene hukuman sebat tapi kali ni bukan bontot tapi perut korang)..
kemudian suruh seorng demi seorang pukul/tendang/jentik perut korang 2..



5. Carik buah durian...kemudian letak dekat perut korang selama 5 jam atau lebih



6. Pakai bengkung..tahu x apa 2 bengkung...tengok gambar bawah ni





Amacam senang xpetua-petua 2...

Hasil dia korng tengok gambar bawah ni


Tengok Perutku..Kempiskan..kikiki

Kalau korang selalu amalkan petua ni badan korang boleh jadi macam gambar bawah ni..




Korang mesti xpecayakan...

kalau xpecaya cuba ar dulu baru tau hasilnya..kikiki



SELAMAT MENGAMALKAN PETUA JALALRET



p/s : petua ni khas untuk lelaki yang boncit n boroi sahaja...tidak sesuai untuk wanita terutama yang mengandung



Kalau korang suka post ni jgn lupa like n share k
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Monday, 22 August 2011

Naik & Turun




Apa yang naik turun 2???

ko xtau???

aku pun xtau...kikikiki...

Jangan marah gurau je..

sebenarnya aku nak bagi teka-teki mengenai naik dan turun...

Kalau anda penuh ilmu teka-teki di dada, anda boleh jawab soalan ni dengan mudah sekali...


Amacam???

dah sedia lom..

ada 4 soalan...
xdapat jawab semua 1 pun boleh


1.Benda apa naik tak turun-turun.???

2. Benda apa turun tak naik-naik???

3. Benda apa Lelaki naik Perempuan tak naik dan 
Bila perempuan naik lelaki naik????

4. Benda apa Perempuan naik lelaki tak naik dan 
bila lelaki naik perempuan naik...????



senang je kan...

jika korang ada jawapan sila tulis di bahagian komen...

jika xtau sampai tido xlena, makan xkenyang, mandi pn xbasah...
dah nak pecah kepala pikir teka-teki ni

xpe korang tunggu jawapan di "post" akan datang k...kikiki



Update---Jawapan


p/s : sabar 2 separuh daripada IMAN


Kalau korang suka post ni jgn lupa like n share k
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Sunday, 21 August 2011

Petua Ketika Gaduh (untuk yang berpasangan)






Korang pernah x bergaduh dengan pasangan korang???

Mesti selalukan..

Bohong ar kalau korang xpernah gaduhkan...

xbanyak pun msti pernah sekali..

KAN????

Dekat bawah ni ada petua semasa korang gaduh...


1.  if die ngamuk baling2 barang -try awk sambut. ni la msenye awk tnjuk kpantasan jd gol keper.

2.  if die mle jerit tbe2 -awk nyanyi kuat2. ni la msenye awk tnjuk suare awk shebat Black (Mentor)

3.  if die tngok cm nk telan -awk smile je ngok dia! bru die nmpak kecomelan awk!

4.  if die nk lari umah -Tlg kmskn brg dia sme2. ni la msenye awk tnjuk btapa rajinnye awk

5.  if die cry coz sket ati -awk gelak kuat2 tguling2. ni la bukti awk usaha wt dia hppy time die sdg bduka. cuba laa :D


amacam...???

ok x??

petua ni bukan PETUA JALALRET  ea sebab aku copy je..kikiki


Tapi kalau dah jodoh xkemana ye tak??

Kalau kapel berpuluh tahun kalau bukan jodoh putus jugak






Info dari Facebook





p/s : jangan lupa tok amalkan ea petua 2


Kalau korang suka post ni jgn lupa like n share k
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Adik-Adik Jangan Lupa Sembahyang




"Adik kena jaga sembahyang..Jangan lupa sembahyang itu tiang agama kita..Kalau kita meninggalkan sembahyang bererti kita meruntuhkan tiang agama kita.Kalau kita bersembahyang bererti kita membangun agama kita, mendirikan agama kita.Untuk kita..Ingat tu.Jangan lupa sembahyang"

Nak tau sapakan dia???

Korang tengok ar video ni...



kenal x???

Itulah Iwan Dandut yang dahulunya popular dengan lagu Memori Daun Pisang

Sekarang bukan Iwan Dandut tapi Iwan Syahman..

Sekarang dia dah ada lagu baru...

Tajuknya Shalat Dulu


Aku suka lagu yang ni...Tajuknya Segalanya Allah




korang suka x???

suara dia masih tetap sama




p/s : di bulan Ramadhan ni banyak2kan ar selawat kpd Allah n solat2 sunat...jadikan Ramadhan kali ni lebih bermakna



Kalau korang suka post ni jgn lupa like n share k
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Saturday, 20 August 2011

JRS-Business Card (Bhgn Belakang)




Jumpa lagi kita dalam JalalRet Studio (JRS)...

hari ni aku ajar korang cara untuk membuat "business card" bahagian belakang....

post sebelum ni aku dah ajar korang buat bahagian hadapan...

jika korang lupa boleh tengok dkt SINI

ok korang dah sedia lom??



1. Bukak Adobe "Photoshop" kemudian pegi dekat "File" - "New"..
pilih saiz macam gambar bawah ni


2. Jika korang nak tukar warna background korang pegi dekat "Paint Bucket Tool"



3.  Lepas 2 korang masukkan gambar yang korang nak masukkan..
macam biasa pergi dekat "File"-"Open"..cari gambar yang korang nak masukkan...
Jika korang nak hilangkan background gambar yang baru korang masukkan 2
pegi dekat "Eraser Tool"..tekan lama2 n korang akan jumpa "Magic Eraser Tool"


4. Lepas 2 korang "Arrange Documents"-"2 up"
gambar yang asal dan gambar yang baru kita masukkan ada berada bersebelahan



5.  Lepas 2 korang tarik gambar tersebut ke dalam gambar asal 2..macam gambar di bawah



6.  Setelah gambar tersebut telah di tarik korang pegi semula dekat  "Arrange Documents"-"Consolidate All"



7.  Besarkan gambar yang baru kita tarik 2...
macam mana nak besarkan???
korang carik "Show Transform Controls" n tandakan pada kotak tersebut.



8.  Jika korang nak pudarkan gambar tersebut korang boleh pegi dekat "layer" n kurangkan peratus"Fill"
layer tersebut berada di bahagian bawah kanan..tengok gmbar di bawah..



9. Lepas 2 korang tulis ar nama-nama tempat ataupun nama-nama ahli korang



10. Dah habis tulis korang susun ar...nak lagi cantik susun ar macam gambar di bawah ni



11. Jangan lupa tulis alamat korang.
Setelah siap jangan lupa "Save as" ataupun print je terus..




12. Ok siap dah kad niaga kita..





Selamat Mencuba n Jumpa lagi di JRS akan datang



p/s : amacam senang x???kalau korang xnampak gambar2 tersebut boleh klik gambar tersebut untuk nampak lebih jelas..kalau korang xpaham boleh tanya dekat bahagian komen ok...





Kalau korang suka post ni jgn lupa like n share k
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Friday, 19 August 2011

IPhone 5 dah ada di pasaran!!!!



Sebenarnya aku xde idea nk tulis....

kalau korang tengok je gambar ni aku harap korang paham ar ea









Sekarang di pasaran Iphone 4...




Tapi korang tau x IPhone 5 pun dah ada dekat pasaran

asal pulak xpecaya...

btol ar..!!!

mula-mula aku pun terkejut...sampai nak pengsan aku di buatnya...

lepas tengok je terus je aku hilang idea nak tulis ape...kikiki

pape pn korang tengok jelah dulu malas nak cakap banyak...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Amacam???

Percaya x???

Ada Bran x nak angkat???

murah je...kikiki





Kalau korang suka post ni jgn lupa like n share k
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Thursday, 18 August 2011

JRS-Business Card (Bhgn Hadapan)





Jumpa lagi kita dalam JalalRet Studio (JRS)...

jadi lepas ni kalau korang nampak aku tulis JRS 2 makna kita akan belajar peng'edit'tan k...

hari ni aku ajar korang cara untuk membuat "business card" iaitu dalam bahasa melayunya kad niaga

sebelum korang tengok step2 ni korang sediakan ar popcorn ke ayam golek ke...kikiki...

xkelakar ea...penat je pikir 3hari 12malam tok lawak ni...kikiki...


1.Korang lukis dulu dekat kertas n upload dekat komputer korang



2. Bukak Adobe "Photoshop" kemudian pegi dekat "File" - "New"..
pilih saiz macam gambar bawah ni



3. kemudian masukkan gambar yang korang lukis tadi



4. Pilih "Paint Bucket Tool"...lepas 2 pilih warna yang korang nak kalerkan..


5. Selesai kaler..korang pergi dekat bahagian tool n carik huruf T..T bermaksud "HorizontalType Tool" dan berfungsi untuk menulis ayat di dalam gambar



6. Setelah selesai taip apa yang korang nak..korang sengetkan sedikit...kalau xnak pn xpe..



7. Kalau korang rasa dah cukup menarik..korang save..
File-save as
Jangan lupa tukar format gambar 2 kepada JPEG(*.JPG,*.JPEG,*JPE,*)



8. Ok siap dah kad niaga bahagian hadapan...




Selamat Mencuba n Jumpa lagi di 



p/s : amacam senang x???kalau korang xnampak gambar2 tersebut boleh klik gambar tersebut untuk nampak lebih jelas..kalau korang xpaham boleh tanya dekat bahagian komen ok...



Kalau korang suka post ni jgn lupa like n share k
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

--Kalau Suka Klik je--