--Yang Ni Pun Best Jugak--

--Kalau Suka Klik Je--

Monday, 29 October 2012

MUFLIS MUDA....







ASSALAMUALAUKUM


Pelikkan dengan tajuk yang Jalal tulis 2...
tapi sebenarnya dah x pelik dah

Jalal dapat idea nak tulis tajuk ni sebab 
ade sorang akak dekat tempat kerje ni berbual pasal muflis ni..

tu yang dapat idea nak tulis tajuk ni...
kikikiki

Korang mesti nak taukan nape muda-muda dah muflis????


Sebab utamanye adelah mahukan hidup MEWAH 
tapi sayang sebaliknye berlaku...

Yelah pantang tengok orang lebih daripadanye mesti dia pon nak jugak
sebagai contoh

Orang ade kereta kita pon nak jugak
Orang ade handset mahal kita pon nak jugak...
Orang nak pinjam duit kita pon nak jugak..

Untuk mengelakkan diri kita daripada MUFLIS adalah
kita elakkan dari BERHUTANG...



1 . HUTANG UNTUK BERNIAGA


Tapi ade jugak yang pinjam duit untuk memulakan perniagaan 
tapi malangnye perniagaan tersebut x jadi ape yang kita harapkan...




Tak salah kalau kita nak berniaga 
tapi pastikan kata tahu dahulu selok belok dalam perniagaan ni..
 sebaik-baiknye berlajarlah dahulu dari orang lama
dalam kata lain jadilah KULI dahulu...




2 . HUTANG KERETA

Jika kita nak pakai kereta dan terpaksa berhutang
pastikan kita mampu untuk membayarnye..
 jangan ar kita gaji xsampai RM1000 tapi 
nak beli kereta yang bulan2 lebih dari Rm1000
habis korang nak makan ape???
makan kereta 2...kikiki




3 . HUTANG AH LONG

Elakkan diri kita dari meminjam AH LONG

KENAPA???

Jalal bagi contoh ea jika kita pinjam RM1 
tapi dalam masa 1 bulan sahaja pinjaman kita boleh jadi RM1000
sebab dikira dengan bunga,daun,akar dll
sampai dah dapat cucu pon hutang yg RM1 xhabis-habis lagi...kikiki




4 . HUTANG KAD KREDIT

Ramai muda-mudi sekarang ni lagi suka menggunakan kad kredit
alasanye adelah tidak perlu membawa duit yang banyak-banyak 
untuk elakkan kene curi memang betol 2...
Tapi masalahnye ade sesetengah orang xboleh pegang duit banyak-banyak
nanti pasti akan habis terutama kaum hawa...
Jika korang jenis macam itu elakkan daripada memakai kad kredit



Banyak lagi punca-punca kita boleh jadi muflis
tapi Jalal tulis sebahagian je..



p/s : jika kita nak berhutang ikutlah kemampuan kita..
pepatah cakap "ukurlah baju ikut badan sendiri"



Kalau korang suka dengan post ni jangan lupa like n share k
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

2 comments:

  1. bunga daun akak dan lain2???haha...
    brad pit lawak ar....

    ReplyDelete
  2. bunga daun akak dan lain2???haha...
    brad pit lawak ar....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

--Kalau Suka Klik je--