--Yang Ni Pun Best Jugak--

--Kalau Suka Klik Je--

Saturday, 20 August 2011

JRS-Business Card (Bhgn Belakang)




Jumpa lagi kita dalam JalalRet Studio (JRS)...

hari ni aku ajar korang cara untuk membuat "business card" bahagian belakang....

post sebelum ni aku dah ajar korang buat bahagian hadapan...

jika korang lupa boleh tengok dkt SINI

ok korang dah sedia lom??



1. Bukak Adobe "Photoshop" kemudian pegi dekat "File" - "New"..
pilih saiz macam gambar bawah ni


2. Jika korang nak tukar warna background korang pegi dekat "Paint Bucket Tool"



3.  Lepas 2 korang masukkan gambar yang korang nak masukkan..
macam biasa pergi dekat "File"-"Open"..cari gambar yang korang nak masukkan...
Jika korang nak hilangkan background gambar yang baru korang masukkan 2
pegi dekat "Eraser Tool"..tekan lama2 n korang akan jumpa "Magic Eraser Tool"


4. Lepas 2 korang "Arrange Documents"-"2 up"
gambar yang asal dan gambar yang baru kita masukkan ada berada bersebelahan



5.  Lepas 2 korang tarik gambar tersebut ke dalam gambar asal 2..macam gambar di bawah



6.  Setelah gambar tersebut telah di tarik korang pegi semula dekat  "Arrange Documents"-"Consolidate All"



7.  Besarkan gambar yang baru kita tarik 2...
macam mana nak besarkan???
korang carik "Show Transform Controls" n tandakan pada kotak tersebut.



8.  Jika korang nak pudarkan gambar tersebut korang boleh pegi dekat "layer" n kurangkan peratus"Fill"
layer tersebut berada di bahagian bawah kanan..tengok gmbar di bawah..



9. Lepas 2 korang tulis ar nama-nama tempat ataupun nama-nama ahli korang



10. Dah habis tulis korang susun ar...nak lagi cantik susun ar macam gambar di bawah ni



11. Jangan lupa tulis alamat korang.
Setelah siap jangan lupa "Save as" ataupun print je terus..




12. Ok siap dah kad niaga kita..





Selamat Mencuba n Jumpa lagi di JRS akan datang



p/s : amacam senang x???kalau korang xnampak gambar2 tersebut boleh klik gambar tersebut untuk nampak lebih jelas..kalau korang xpaham boleh tanya dekat bahagian komen ok...





Kalau korang suka post ni jgn lupa like n share k
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

2 comments:

  1. huhu...ni sbnrnya asgnmt aku...kne bt psl pelncongan...GEMPAK x???kikiki

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

--Kalau Suka Klik je--