--Yang Ni Pun Best Jugak--

--Kalau Suka Klik Je--

Thursday, 18 August 2011

JRS-Business Card (Bhgn Hadapan)





Jumpa lagi kita dalam JalalRet Studio (JRS)...

jadi lepas ni kalau korang nampak aku tulis JRS 2 makna kita akan belajar peng'edit'tan k...

hari ni aku ajar korang cara untuk membuat "business card" iaitu dalam bahasa melayunya kad niaga

sebelum korang tengok step2 ni korang sediakan ar popcorn ke ayam golek ke...kikiki...

xkelakar ea...penat je pikir 3hari 12malam tok lawak ni...kikiki...


1.Korang lukis dulu dekat kertas n upload dekat komputer korang



2. Bukak Adobe "Photoshop" kemudian pegi dekat "File" - "New"..
pilih saiz macam gambar bawah ni



3. kemudian masukkan gambar yang korang lukis tadi



4. Pilih "Paint Bucket Tool"...lepas 2 pilih warna yang korang nak kalerkan..


5. Selesai kaler..korang pergi dekat bahagian tool n carik huruf T..T bermaksud "HorizontalType Tool" dan berfungsi untuk menulis ayat di dalam gambar



6. Setelah selesai taip apa yang korang nak..korang sengetkan sedikit...kalau xnak pn xpe..



7. Kalau korang rasa dah cukup menarik..korang save..
File-save as
Jangan lupa tukar format gambar 2 kepada JPEG(*.JPG,*.JPEG,*JPE,*)



8. Ok siap dah kad niaga bahagian hadapan...




Selamat Mencuba n Jumpa lagi di 



p/s : amacam senang x???kalau korang xnampak gambar2 tersebut boleh klik gambar tersebut untuk nampak lebih jelas..kalau korang xpaham boleh tanya dekat bahagian komen ok...



Kalau korang suka post ni jgn lupa like n share k
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

--Kalau Suka Klik je--